Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak to vnímám já: Kšefty s chudobou

Zaujal mě nedávno článek o tom,  že se dotace na kšefty s chudobou za pět let ztrojnásobily a hned  jsem si místo otázky položila i odpověď. Když to systém dovolí, tak proč ne, že?

V článku se popisují praktiky pronajímatelů ubytoven, ale i bytů – když to systém dovolí?

Jestliže k proplacení příspěvku na bydlení a doplatku na bydlení stačí jen předložit nájemní smlouvu… Jaké si to nastavíme, takové to máme.

Ono, kdyby došlo k radikálnímu řezu stylem žádný doplatek na bydlení, žádný příspěvek na bydlení, ona by bytová politika za čas vypadala úplně jinak: nájemné by se snížilo a kšefty s ubytovnami by byly pasé. Jenomže, když tohle systém umožnil, tak co?

Bylo to a je to o penězích.

Tedy je to jen o zisku!

Až města a obce pochopí, že je lepší provozovat si své ubytovny a své startovací byty, bude vše jinak. Ano zpočátku by to byla finanční zátěž a spousta starostí, jenomže prodejem ubytovacích zařízení soukromníkům došlo k situaci, na kterou nyní všichni brbláme a majitelé zařízení si mnou ruce a cpou kapsy penězi. A proč ne, když to systém umožnil, že?

Prostě se jen chopili situace!

Co na tom, že ubytovny chátrají a majitelé do nich nevloží ani pětník? Hlavně, že mají koho ubytovat a na kom vydělat! Nic víc a nic míň v tom nehledejte, protože systém to umožňuje!

Že máme divný systém?

Ano, máme. Původní dobře míněný záměr se nějak vymknul kontrole a nikdo nemá odvahu učinit přítrž, natož radikání řez! Jen se cosi poopravuje a předělává...

Než dojde k radikálnímu řezu, totálnímu zrušení a předělání výplaty sociálních dávek, budeme skoro všichni dál nadávat na systém, na předražené nájmy, na kšeftování s pronájmy, na přeplněné azyláky a vůbec na politiku v zemi, tu bytovou nevyjímaje. Jen hrstka lidí si bude mnout ruce a plnit strožoky - když to systém dovoluje!

Hrajeme si na štědrý stát, ale jak pro koho.

Sama si myslím, že štědrost není v tom podporovat, ty co nedosahují nějaké životní úrovně výplatou dávek, ale podporovat pracující ucelené rodiny, třeba i za cenu sníženého nájmu. Pracuješ, odvádíš státu daně potřebné na zdravotní péči, děti, staré a nemocné? Tak ti pomůžeme…

Nějak matně si z hodin ekonomie vybavuji, že peníze dělají peníze a ty rozhýbou ekonomiku.

Podle mého je špatné, že je nastavená minimální mzda, která je pak dorovnávána dávkami od státu. Kocourkov, co? Je to přesně obráceně. Když nebude státem daná minimální mzda nebo bude jednou tak velká, nebude potřeba s chudobou kšeftovat, protože by rázem ubylo těch chudých.

Ono někdy být „štědrý“ v systému dávek se nevyplácí. Je to dvousečná zbraň. Pokud si pamatuji, než vznikl systém Státní sociální podpory, který neskutečně nabobtnal, vyplácel přídavky na děti zaměstnavatel. Nevím, zda se proplácelo porodné či pohřebné a dávky pěstounské péče, to si nějak nevybavuji, ale asi ne. Před rokem 1995 se dle mého nevyplácel ani žádný sociální příplatek… A lidi žili, bydleli, platili nájmy, děti se rodili… a lidi na pokraji chudoby prakticky neexistovali. Stejně jako neexistovalo tolik boháčů, ale tohle je prý ten kapitalismus!

Nu, což!

Přinesla to doba, ale nemusíme se ve všem opičit a roubovat na naše podmínky a zákony a nevyzrálý systém letité zkušenosti a poznatky okolních západních států. Nemusíme si brát vzory ze severských zemí. Máme svá specifika, máme své mozky a své "selské" rozumy. Nebo ne?

Takže podle mě je třeba nejpozději teď hned udělat radikální reformu systému ve výplatě státních dávek. Finanční prostředky bych převedla na obce a na zaměstnavatele a vyplácela podle zcela jiných kriterií.

Osobně bych všechny dávky, kromě mateřského příspěvku okamžitě zastavila. Mateřskou bych samozřejmě zvýšila (ženy přece vychovávají další generaci a národ stárne, vymírá).

Kde se na ty mé bláhové nápady vezme? No, ze státní sociální podpory - tam je peněz dost (dávky se přece ztrojnásobily?), dala bych je zaměstnavatelům na platy zaměstnanců a obcím na bytovou politiku.

Přídavky na děti by měl vyplácel opět zaměstnavatel a měly by na ně nárok v první řadě a vyšší míře  zaměstnaní rodiče. Příspěvky na bydlení, stejně jako doplatky na bydlení by měly  vyplácet města a obce a to jen opravdu sociálně slabým rodinám, kterým by se nepodařilo zajistit bydlení v městských a obecních bytech, kde by nájmy nebyly nehorázně navýšené.…

Podle mě zřízení instituce státní sociální podpory nebylo vůbec k užitku věci, ale spíše ku škodě…No jo no, čert ví, kde jsme se tehdy inspirovali, že? Města, obce i instituce se zbavili ubytovacích zařízení a noví majitelé jen logicky ždímají státní kasu – a proč ne? Když to systém umožňuje!

Stěžujeme si, že je příliš mnoho nesezdaných, žijících na hromádce a všichni víme, že je to kvůli dávkám – prostě systém umožňuje – systém dovoluje… byli by hloupí, kdyby toho nevyužili…

Osobně bych ozdravění systému viděla v tom, zrušit vyplácení dávek státní sociální podpory na úřadech práce, přenést je zpět na obecní a městské úřady s tím, že by se vyplácela jen dávka týkající se bydlení a to jen za určitých podmínek, kdy by se doplatky týkaly jen městských bytů a zařízení, které provozují města a obce. Ano, byla by to pro obce a města zpočátku jistě zátěž, ale později by přinesla své ovoce. Určitě by to podpořilo bytovou politiku, zaměstnanost a leckteré obce by to opět oživilo…

Motivací by mělo být žít v ucelené rodině a pracovat a podle toho vyplácet přídavky na děti. Paradoxně by naopak ucelená rodina měla mít nárok na vyšší přídavky na děti…  Vychovávají přece pro stát budoucí pracující, a proto, že jdou dětem vzorem a z jejich dětí mohou vyrůst zodpovědní lidé, by se mělo vycházet…

Zlobíme se na zneužívání dávek, ale nic se proti tomu nedělá!

Populace stárne a mladá generace má hodně zkreslené pojmy, nemají vzory z pracujících rodin... Proč?

Protože systém to umožňuje! Kdo bude dojíždět za prací, která je ohodnocena minimální mzdou? To nemotivuje k tomu vytvořit si pracovní návyky, když stát garantuje minimální doplatky a příplatky na bydlení a hmotnou nouzi...

 Kšeftuje se nejenom s chudobou.

Čím jsou lidé chudší, tím více na nich parazitují pronajímatelé bytů a ubytoven. Kdyby se najednou přestali doplatky na bydlení vyplácet a naopak, kdyby zaměstnavatelé dostávali od státu více finančních prostředků na zaměstnávání lidí majících děti, byla by motivace chodit do zaměstnání větší a odpadlo by i kšeftování s pracovní sílou ze zahraničí, což je vedle kšeftování s chudobou druhé kšeftování s pracovní sílou.

Jak vidno podmínky pro kšeftování všeho druhu tu jsou v naší zemičce naprosto ideální, ale jaké tu jsou podmínky pro podpory mladých rodin?

Politici vedou žabomyší války o zjevně nepodstatných záležitostech, ale v rámci zachování národa by se měli zaměřit hlavně a především na podporu rodin.  Nehledat vzory za humny, ale vycházet z možností a zkušeností ze zdejší české kotliny a  přereformovat špatný sociální systém, který se tak nějak úplně vymknul kontrole…

Samozřejmě se opět jedná jen a jen o můj názor!

Autor: Ladislava Šťastná | středa 27.7.2016 20:20 | karma článku: 27,99 | přečteno: 936x
  • Další články autora

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Mladý může – starý musí…

...tak nějak se to říká, že, když člověk zaslechne zprávu o úmrtí člověka. V případě Karla Gotta, po oznámení jeho diagnózy, bylo opravdu jen otázou času, kdy titulky novin zaplní zpráva o jeho skonu.

2.10.2019 v 20:20 | Karma: 17,44 | Přečteno: 812x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Na důchody si počkáme a kdo ví, zda se jich dočkáme?

Když ve filmu Což takhle dát si špenát? omládlý Fanda Liška ve škole sděloval, že ho přece musí zajímat jaký bude mít důchod, bylo to úsměvné. Koho by v deseti letech zajímala výše penze, když má do důchodu daleko?

19.9.2019 v 20:20 | Karma: 17,14 | Přečteno: 428x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Někdy se ví, co Bůh chystá…

No, řeknu vám otevřeně, že zpráva o nemoci Karla Gotta mě zas tak moc nezaskočila. Už někdy zjara jsem říkala, že se mi nelíbí to, co se okolo zpěváka děje. Když jsem slyšela písničku, co nazpíval se dcerou Carlotte řekla jsem si:

12.9.2019 v 20:20 | Karma: 26,70 | Přečteno: 1056x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: "Kdož su boží bojovníci..." aneb taky svádíte boj o hřiště?

Tak si představte, že když jsem byla malá každé poledne (a tuším i půlnoc) zněla tato znělka z kostelní věže. A považte, že naše malé městečko má bojovného ducha stále. Právě bojujeme o rákosníčkovo hřiště.

26.2.2019 v 7:07 | Karma: 14,79 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Když pod označením luxusu v Praze, pozřu maso z nemocné krávy, ale draze

mám se cítit blaze? No, řeknu vám, že po přečtení titulku o hnijícím mase nemocných krav dovezených z Polska, prodávaných jako argentinské hovězí v pražských luxusních restauracích jsem si řekla,

7.2.2019 v 7:07 | Karma: 22,20 | Přečteno: 864x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Kdo jsem? Obyčejná ženská, co téměř šedesát let hlavně vnímá svět kolem sebe a občas má pocit vyjádřit se k situaci ze svého pohledu.

Seznam rubrik