Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Jak to vnímám já: Žili byli kdysi Čechové...

6. 08. 2017 20:20:00
...možná to začíná jako pohádka, ale spíš někde z dáli zaznívá umíráček. Vidím, slyším a utvářím si názor, že možná bude pravdy trochu na každém šprochu...

...že opravdu vše nasvědčuje tomu, že po Čecháčcích bude veta. Původní obyvatelé nebudou existovat natož národnosti...

Čím víc vnímám dění okolo sebe, tím větší obavy mám z toho, že za nějakých sto let už Česká republika nebude vůbec existovat. Což o to, já taky ne, ale představa toho, že zanikne národ, který něco znamenal a něco dokázal není zrovna příjemná.

Je všeobecně známo, že Karel IV. - otec vlasti, se zasloužil o rozkvět naší vlasti a vytvořil a prosadil na tu dobu tak úchvatné věci, co přetrvali do dnešních dní...

Ptám se sama sebe, zda přežijí dalších alespoň sto let?

Když tak přemýšlím o tom, co vše jsme prodali cizincům (vodní zdroje, pivovary, hutě, sklárny) nejsem si jistá, zda Karlštejn je ještě v rukou státu, natož Karlův most či Karlova univerzita.

Když projíždím naší krajinou, která už dávno neoplývá plodinami, jež stačili k obživě národa, stejně jako neoplývá hospodářskými zvířaty, které taktéž stačila pokrývat jídelníček, je mi docela ouzko. Fotovoltaiek se asi nenajíme. Když vidím ty rozpadlé bývalé velkochovy, zaniklé drůbežárny a pak kupuji, sice hezky balené, maso chované v Irsku, poražené v Irsku a zabalené v Irsku a uvědomím si, že vajíčka k nám docestovala minimálně přes půl Evropy, je mi tak nějak šoufle.

Asi jsem hloupá, ale ptám se, proč dovážíme z dálky něco, co jsme měli za humny, ne-li přímo ve městě? Proč najednou potraviny chutnají jinak, proč se chovají jinak? Proč maso dávno nemá chuť masa a je plné tekutiny? (Silně pochybuji, že jen obyčejné vody.) Proč už mléko neskejsne? Proč chleba zplesniví už druhý den? Proč rohlíky druhý den neukousnete a máte pocit, že máte v ústech gumu?

Ano, je pravda, že obchody jsou plné zboží...ale ve finále poznáte, že vše je na jedno brdo. Má to jen jiný obal. Projděte někdy řadou okolo třeba jogurtů nebo sušenek nebo tavených sýrů...Ve finále stejnak kupujete jeden druh jogurtů, jeden druh sušenek a jeden druh tavených sýrů...

K čemu nám jsou všechny ty hyper super obchoďáky na okrajích měst, když my, starší generace už téměř tři desetiletí nosíme chuťové vzpomínky na nenapodobitelné pochoutky... Máme s čím porovnávat a hledáme zapomenuté chutě.

Proč jsme si nezachovali to své?

To naše?

To české a moravské?

Proč si necháváme někým mluvit do toho, zda máme či nemáme, smíme či nesmíme dělat zabíjačky a vyrábět syrečky? Co je komu do toho? Diktujeme snad mi někomu, co má jíst, jak má pěstovat citróny nebo olivy? Nutíme někoho, aby dělal reformy u nich ve školství a ve zdravotnictví?

Nechali jsme se zatáhnout do něčeho, co nás jako národ smete a jací budeme?

Kde budeme?

Čím budeme?

Budeme ???

Uvědomujeme si to vůbec?

Uvědomujeme si, že jsme pozlátko konzumu a vysněný "blahobyt" vyměnili za odkaz našich dědů a pradědů, kteří se vlastními mozoly zasloužili o rozkvět vlasti, která vždy v Evropě měla své jméno.

Uvědomujeme si, že naše vlast, byť maličká, měla své velikány uznávané ve světě?

A co rčení o zlatých českých ručičkách?

Řemesla se už neučí, protože se vše dá koupit a po použití zahodit. Zanikají mlýny, pekárny a dováží se odkud si cosi, co se nabízí jako mouka...Vše se globalizuje - na co místní oděvní průmysl, když jsou zde rozvojové země...

Ten, kdo se snaží podnikat, byť v malém v jakémkoliv oboru v regionálním měřítku mívá potyčky s úředním šimlem...

Kolikrát mám sto chutí říci: "Do hajzlu se vším: byli jsme prosperující a soběstačný státeček. Byli jsme malý státeček, ale konkurence schopný. Proč najednou (já vím, že to není najednou) klopíme uši a stahujeme ocas a chováme se jako poslušní pejsci na vodítku, které občas někdo podrbe za uchem nebo jim hodí nějaký pamlsek...

Kam se poděla hrdost českého národa?

Zajímá mě, zda máme ještě šanci být zase národem, který si zasluhoval uznání a to nejenom proto, že jsme v srdci Evropy.

Jsme stále srdcem Evropy.

S trochou nadsázky bych řekla, že srdce Evropy je ale už dávno napojené na přístrojích...

Autor: Ladislava Šťastná | neděle 6.8.2017 20:20 | karma článku: 43.93 | přečteno: 4533x

Další články blogera

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Záchranné složky (na obrazovkách) v akci

Taky jste jistě postřehli, že většina seriálů se točí ohledně dramat v lidském životě, že? A kdo s nimi přichází ponejvíce do styku? Policie nebo zdravotníci. A samo sebou i hasiči. Čili takzvané záchranné složky...

17.8.2017 v 20:20 | Karma článku: 11.85 | Přečteno: 419 | Diskuse

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Už vím jaké to je strašit děti čertem...

Kdo z nás někdy nezaslechl, když by malý onu osudnou větu: "Počkej, když budeš zlobit, přijde si pro tebe čert..." A ono to zabralo, co? No bodejť, každý si z dětství neseme vzpomínku na nějakého fákt hnusného zlého čerta.

6.8.2017 v 7:07 | Karma článku: 11.04 | Přečteno: 335 | Diskuse

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Vokurková sezóna...

...zavřu oči a vidím ty zelené, hrubosrsté plody. Byt čpí od octa jako v octárně a kam se kouknu zavařovačky...zavařovačky...zavařovačky...inu je tu vokurková sezóna...

4.8.2017 v 7:07 | Karma článku: 10.25 | Přečteno: 209 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Libuse Palkova

Pravda utopená ve víně

Hledání pravdy je složité, někteří lidé byli pro pravdu i upalováni. A přitom pravda je pojem velmi relativní až subjektivní, protože záleží na úhlu pohledu a osobní zkušenosti. Existuje vůbec něco jako pravda absolutní?

21.8.2017 v 10:49 | Karma článku: 8.73 | Přečteno: 246 | Diskuse

Libuse Palkova

Existují v Evropě hranice?

Vstupem do Schengenu hranice sice zmizely, ale přesto člověk pozná, když přejede z jednoho státu do jiného-a nejen proto, že se změní nápisy. Jednou jsem vezla skupinu Amíků z Německa do Prahy a jejich vedoucí mě pěkně naštvala

20.8.2017 v 22:27 | Karma článku: 21.74 | Přečteno: 929 | Diskuse

Jan Tomášek

Žebrák - hrad a podhradí

Nedávno jsem psal o pražských hradech Václava IV a dnes si dovolím pozvat na malé zastavení na patrně nejoblíbenějším mimopražském hradě tohoto krále - totiž Žebráku. Pozornost bude ovšem zaměřena spíše na jeho podhradí.

20.8.2017 v 21:51 | Karma článku: 9.39 | Přečteno: 248 | Diskuse

Zdeněk Kloboučník

Proč do tý politiky lez?

„No protože je nenažranej,“ vystřelí od boku každý, kdo vidí do Babiše jak do hubený kozy. A když přidáte otázku, proč podpora ANO setrvale atakuje hranici 30 %, no tak to je taky jednoduchý, protože lidi jsou blbí.

20.8.2017 v 17:34 | Karma článku: 26.96 | Přečteno: 838 | Diskuse

Jan Pražák

Též u nás mohou být migranti nebezpeční

Hluboce by se mýlil ten, kdo by se snažil tvrdit, že jsme v našem státě v bezpečí před lidmi, kteří k nám migrují z cizích zemí.

20.8.2017 v 16:45 | Karma článku: 23.18 | Přečteno: 907 | Diskuse
Počet článků 359 Celková karma 24.11 Průměrná čtenost 845
Kdo jsem? Obyčejná ženská, co přes padesát let hlavně vnímá svět kolem sebe a občas má pocit vyjádřit se k situaci ze svého pohledu.


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.