Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak to vnímám já: "Kdož su boží bojovníci..." aneb taky svádíte boj o hřiště?

Tak si představte, že když jsem byla malá každé poledne (a tuším i půlnoc) zněla tato znělka z kostelní věže. A považte, že naše malé městečko má bojovného ducha stále. Právě bojujeme o rákosníčkovo hřiště.

Abych upřesnila o jaké město se jedná, musíte se vydat směrem k západní hranici a na mapě se zaměřit na dva orientační body: Rozvadov a Mariánské Lázně a tam někde mezi těmito ukazateli najdete mé rodné město.  Nazývá se Tachov. 

Že jste o něm neslyšeli?

No, bodejď!

Co by vám tak mé město připomnělo? Slyšeli jste někdy o druhé největší jízdárně v Evropě?

Ne?

Tak kousek za Tachovem je opravená krásná jízdárna ve Světcích.

Krásná!

Fakt hodně krásná!

Jinak celý okres byl proslulý spíše zemědělskou výrobou a to na velmi slušné úrovni - pamětníci jistě z paměti vyšťourají film Tři chlapi na cestách, jak děda Potůček lítal v práškovacím letadle i nad naším městem...a potažmo celým Tachovskem a viděl shůry kravíny a teletníky a sila, kde byla ta "papu" pro kravičky... A sídliště, která si zemědělci stavěli pro sebe...

Stále nic?

No jo, no.

Co se dá dělat?

Já vím, že Tachov je všemi zapomenuté a hlavně všemi opomíjené městečko. Svého času (pro bližší specifikaci, po otevření hranice) se hovořilo o tom, že v případě Tachovska se bude jednat o vstupní bránu do kotliny české a že opomenuté pohraničí bude prosperovat...

Hmmm...

Kde že skoro třicet let staré sliby jsou?

Na bývalých pastvinách se staví leda tak fotovoltaické elektrárny anebo poblíž dálnice velké montovny a překladiště. Místo zemědělců zde prosperují leda tak agentury práce a pronajímatelé ubytoven a bytů. Mladé rodiny se k bytům jen tak nedostanou neb se už žádné byty nestaví a byty k prodeji okamžitě odkoupí agentury pro své zaměstnance...

Ještě stále vám město Tachov nic neříká?

Přitom je mé rodné město docela malebné, vzduch okolo je čistý, nezatížený smogem či náročnou průmyslovou výrobou a okolí je plné lesů a z dálky je velmi dobře viditelný strážní hrad Přimda. Jeden by řekl skoro - zemský ráj to na pohled.

Možná historikům ťukne v paměti zmínka ze srpna roku 1427, kdy se nedaleko Tachova uskutečnila velká bitva husitů s křižáky a proto z kostelní věže zněl onen chór: "Kdož su boží bojovníci..."

No, a teď si představte, že se snad potomci husitů rozhodli zabojovat o rákosníčkovo hřiště. Jojo i taková vymoženost - jako prodejna, kterou raději kvůli reklamě nebudu jmenovat, je v našem městě. Jako ne, že tu je místo, kde lišky dávají dobrou noc, ačkoliv na Tachovsku - v Souměři se lišky chovaly - i o tom byla zmínka ve filmu Tři chlapi na cestách.

No, o rákosníčkově hřišti jste určitě slyšeli. Nebo ne?

A teď si představte, že už loni se zde, v našem městě, sváděl boj o hlasování o hřiště pro tachovská práčata (pro vysvětlenou práčata bojovala po boku husitů - byly to zpravidla děti vyzbrojené prakem). Už loni se "bojovalo" o to, aby si i děti z Tachova mohly hrát na novém krásném hřišti. Však nemusí být vše ve vnitrozemí, že? Představte si, že loni nás od třetího místa v druhé hlasovací kategorii 10 001  až 25 000 obyvatel, kde se hlasuje jen o tři hřiště, dělilo pouhých 218 hlasů.

 K naštvání, co?

Letos probíhá hlasování naposledy - žádné příště nebude a tak hned zpočátku maminky a pak vůbec obyvatelé Tachova nic neponechali náhodě a hned od samého začátku propagovali soutěž, seznamovali občany s tím jak hlasovat, vylepovali letáčky s návodem, oslovovali kolemjdoucí a je fakt, že až do 18.02.2019 se naše městečko drželo se slušným náskokem na prvním místě.

Ale pak to přišlo.

Klesli jsme na druhé, pak na třetí místo, jednou jsme byli opět na bramborách a pak jsme se několik dni drželi na druhém místě. Soupeři se opřeli do hlasování.  Dne 25.02.2019 jsme se s počtem 62 785  hlasů dostali opět na třetí příčku, za první Kyjov (66 798 hlasů) a za druhé Prachatice (63 184 hlasů).  Opravdu těsně za námi na čtvrtém místě se drží Humpolec s rozdílem pouhých 245ti hlasů.

Můžu vám říci, že jsem nezažila, že by se kdy moje rodné město takto spojilo a bojovalo o to, aby i u nás v Tachově mohly mít děti nové krásné nové hřiště - to vzájemné povzbuzování, ta podpora a vyzývání známých k podpoře... To se prostě musí zažít!

Zpočátku byla snaha malé skupinky maminek zapojit více obyvatel do hlasování, protože loni první příčky v této kategorii se ustálili na počtu přes 35 000 hlasů,  a nám chybělo jen zmíněných 218 hlasů. Letos s ohledem na raketový start našeho města byla hranice 35 tisíc hlasů pokořena poměrně brzy.

Neznalým soutěže vysvětlím, že se hlasuje denně a výsledky z předchozího dne se zobrazí po 16:00 hodině. Neznám z okolí nikoho, kdo by nebyl před 16 hodinou nervózní....

Ale pozor - nyní, až do konce hlasování do 28.02.2019 jsou výsledky skryté a zveřejněny budou až 10.03.2019...

To teprve bude netrpělivost, jak to vše dopadne! Myslím si, že ode dneška do čtvrtka 28.02.2019 - potažmo do 10.03.2019 nenajdete více napnutokšandoidních lidí v celé republice více než právě ve městech Kyjov, Prachatice, Tachov a Humpolec (seřazeno dle včerejšího umístění v hlasování o rákosníčkovo hřiště).

V druhé kategorii mohou být zvolena jen tři města, ale s ohledem na hodně velkou vyrovnanost  v hlasování za poslední týden,  by  ta nejmenovaná společnost měla udělat výjimku a odměnit všechny 4 města v případě rozdílu hlasů dejme domu do 500 mezi 3 až 4 místem. Anebo naopak vyhlásit absolutního vítěze s nejvyšším počtem hlasů a toho odměnit jaksi navíc. Po pravdě nikdy dřív jsem hlasování o rákosníčkovo hřiště nesledovala, ale domnívám se, že v první kategorii měst do 10 000 obyvatel má první město v pořadí 22 847 hlasů a městům nad 100 000 obyvatel stačí k prvnímu místu dnes stačí 8 480 hlasů - je to značný nepoměr, proto by snaha či soutěživý duch by měl být oceněn.

Ale je to můj názor a vyhlašovatel soutěže má jistě názor jiný - respektive platí pravidla! Koneckonců dnes nikdo nevíme, kdo v II. kategorii měst skončí na čtvrtém bramborovém místě, ale ať to bude Humpolec, Prachatice nebo Tachov počet hlasů už nyní je značný a těžko překonatelný...

Tak dnes jsem své hlasy poslala neb se hlasuje denně a já tak činím od 01.02.2019 poctivě, protože věřím v to, že naše všemi opomíjené město přeci nemůže mít takovou smůlu, aby skončilo opět čtvrté! To prostě už by bylo proti všem zvyklostem!

Každopádně je třeba hodně poděkovat každému, kdo kdy poslal nebo ještě pošle hlas a pomůže vybojovat tachovským dětem hřiště!

Autor: Ladislava Šťastná | úterý 26.2.2019 7:07 | karma článku: 14,79 | přečteno: 480x
  • Další články autora

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Mladý může – starý musí…

...tak nějak se to říká, že, když člověk zaslechne zprávu o úmrtí člověka. V případě Karla Gotta, po oznámení jeho diagnózy, bylo opravdu jen otázou času, kdy titulky novin zaplní zpráva o jeho skonu.

2.10.2019 v 20:20 | Karma: 17,44 | Přečteno: 812x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Na důchody si počkáme a kdo ví, zda se jich dočkáme?

Když ve filmu Což takhle dát si špenát? omládlý Fanda Liška ve škole sděloval, že ho přece musí zajímat jaký bude mít důchod, bylo to úsměvné. Koho by v deseti letech zajímala výše penze, když má do důchodu daleko?

19.9.2019 v 20:20 | Karma: 17,14 | Přečteno: 428x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Někdy se ví, co Bůh chystá…

No, řeknu vám otevřeně, že zpráva o nemoci Karla Gotta mě zas tak moc nezaskočila. Už někdy zjara jsem říkala, že se mi nelíbí to, co se okolo zpěváka děje. Když jsem slyšela písničku, co nazpíval se dcerou Carlotte řekla jsem si:

12.9.2019 v 20:20 | Karma: 26,70 | Přečteno: 1056x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Když pod označením luxusu v Praze, pozřu maso z nemocné krávy, ale draze

mám se cítit blaze? No, řeknu vám, že po přečtení titulku o hnijícím mase nemocných krav dovezených z Polska, prodávaných jako argentinské hovězí v pražských luxusních restauracích jsem si řekla,

7.2.2019 v 7:07 | Karma: 22,20 | Přečteno: 864x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: … ach, je potřeba řešit důchodce, ale jak? …

Svěřím se s tím, že jsem zůstala v úžasu ze článku o navrhované penzijní reformě, kdy by bezdětní měli mít nižší důchody...

6.2.2019 v 20:20 | Karma: 34,51 | Přečteno: 1998x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Kdo jsem? Obyčejná ženská, co téměř šedesát let hlavně vnímá svět kolem sebe a občas má pocit vyjádřit se k situaci ze svého pohledu.

Seznam rubrik