Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tatínek maximálně zvýšil hlas, maminka vyplácela a to podle druhu provinění, rukou, vařečkou, nebo prutem, když byla v ráži, tak to bylo pořádně cítit.

Nikdy jsem si však nepřipadala nemilovaná, věděla jsem že to bylo podle zásluh, trest jsem přijala s hlavou vztyčenou, plakat, nebo svádět vinu na druhé, to se u nás nenosilo.

Tak podobně to bylo i ve škole, bylo mi milejší dostat malou výchovnou, než opisovat stokrát, nemám vyrušovat při vyučování.

Ale nejvíce jsme se na výchově podílely my děti. Neseděly jsme doma, ale byly jsme venku, všichni pohromadě a tam se formovaly osobnosti. Podrazáci, žalobníci a ti, kteří by snad ubližovali mladším, nebo zvířatům, dělali si legraci ze starých nebo postižených lidí, byli potrestáni a věřte, že tresty byly vysoké. Nejvyšší byl vyčlenění z kolektivu, to si každý rozmyslel, zůstat jako kůl v plotě a tak se raději přizpůsobil a sekal latinu.

To je to co dnes chybí, to otrkání se životem, bez úzkostlivých rodičů za zády, kteří nenechají své děti samostatně dýchat, ušlapují jim cestičky a vměšují se do dětských sporů, které nazývají šikanou.

4 0
možnosti
MS

Tady to nebude tak jednoduché jak se zdá.Spousta nevychovaných dětí může být proto,že rodiče si výchovu pohodlně ulehčují,ale jsou i rodiče rozvedení,kteří musí dělat na směny,nebo mají dvě práce,aby dítě uživili.Určitě bych podmínil nárok na slevu na dítě,aby byl konečně splněn účel tohoto benefitu.Porodit a vychovat.Ale chce to rozlišovat individuálně podle toho,kolik času má jeden rodič,pokud je rozvedený a kolik času mají,když jsou rodiče spolu v domácnosti.

1 0
možnosti
Foto

J56a55n86a 91M52a33j29o31v95á

24. 1. 2017 22:17

ta mantra rozvodů... podporovat má smysl ty, kteří se nerozejdou.

0 0
možnosti
PM

P91a62v18e54l 89M45a27t61a81s

24. 1. 2017 17:51

Dotaz pro cenzora: Co je špatného na mých třech posledních příspěvcích a na příspěvku, na který jsem reagoval?

0 0
možnosti
PM

P50a60v35e29l 51M87a41t84a64s

24. 1. 2017 17:52

Ejhle, najednou se vše objevilo, takže můj příspěvek už je bezpředmětný.

0 0
možnosti
PM

P44a22v91e47l 59M47a49t65a17s

24. 1. 2017 17:50

Tady mizí slušné příspěvky jak na běžícím páse. Dovolil jsem si tu na jeden normální příspěvek reagovat a ejhle, on zmizel i s mou reakcí.

Tady nemá cenu vůbec pozitivně reagovat na to, že dobře výchovně umístěná rána je naprosto na místě.

0 0
možnosti
FP

V něčem s autorkou souhlasím, v něčem ne. Myslím si, že bití dětí je selháním dospělého. Dokážu pochopit, že člověku ujedou nervy, sám mám děti :-). Ale že by to pomohlo nějak výchově jsem si v okolí nevšimnul. Má to totiž dost vedlejších účinků, ale to je na delší komentář. Na druhou stranu si stejně tak myslím, že volná výchova rovněž dětem zpravidla neprospívá, člověk potřebuje znát hranice. Myslím si, že je důležité dětem vysvětlovat, proč po nich něco chceme nebo naopak vysvětlit, proč jim něco nedovolujeme. Dále to je již jen o důslednosti a případné další argumentaci. Toto si myslím, že funguje u výchovy většiny dětí. Nesmíme však zapomínat na individualitu každého člověka - dítěte. Na některé stačí zdvihnout obočí, jiné vyžaduje opravdu velkou důslednost. I ta volná výchova může být pro někoho vhodná, ale to jsou světlé výjimky.

2 1
možnosti
PM

P62a23v83e37l 13M98a60t67a67s

24. 1. 2017 17:43

Je mi 60. Nikdy jsem nebyl bit jako žito, ale několik výprasků jsem od otce obdržel. Vždy jsem dobře věděl za co a nikdy jsem si nedovolil protestovat. A mám zato, že mě rodiče vychovali dobře.

Takže výjimečný odůvodněný výprask považuji za velmi výchovný a ne za selhání dospělého!!!

5 0
možnosti
MS

S vychovou je to individualni. Znam deti, ktere dostaly par vychovnych a nebylo to na skodu. Znam deti, ktere dostavaly za kazdou blbost a to co delaji rodice jim, to delaji ony zase detem ve skolce. Muj manzel nebyl bity udajne nikdy a je z nej ferovy, spolehlivy a charakterni chlap. Sve deti vychovavam instinktivne. Jsou chvile, kdy citim, ze domluva postaci, jindy zase dle meho vyzaduji raznejsi pristup. Dulezita je duslednost a cas, ktery svym detem venujeme. Ony se nejvic stejne uci od nas a okoukavaji (kdyz starsi dcera neco vycita te mladsi, tak u ni pozoruji sva gesta a slysim sva slova :-D). Mimochodem k te perfektni starsi generaci vychovavane prisnou rukou - dcera si sedne vedle postarsi pani v mhd, pozdravi ji, pani se na ni jen jednim okem neprijemne ohledne a neodpovi. Jdeme do obchodu, dcery pozdravi, zadna z prodavacek ani nepipne. Duchodci na sebe "stekaji" v obchode u pokladny a dohaduji se, kdo tam byl prvni... ano, to vse je priklad te perfektni drivejsi vychovy. Sama bych to shrnula tak, ze kazda doba nese sve, stejne jako dnes se najdou nevychovanci (dobre, pravda, ze jich je vic nez dost a casto vidim rodice, kteri si nechavaji rozkazovat od svych dokonalych potomku), tak ale ani drivejsi vychova s heslem "skoda kazde rany, ktera padne vedle" neprinesla vzdycky jen vychovane a slusne jedince.

7 0
možnosti

Máte pravdu v tom, že rodiče si na děti čas neumějí udělat - tedy neházím zase všechny do jednoho pytle. Ale ti, co nevěnují čas dětem se nemůžou divit tomu, co z dětí vyroste. Zdravení je taky kapitola sama pro sebe. Léta miluji tento vtip: Nastoupí stará babička do kupé plného puberťáků a pozdraví: "Dej pán Bůh dobré jitro mládenci!" A kluci se začnou řechtat jako koně: "Ale babičko, pán Bůh nebyl není a nebude..." Babička mlčí a při vystupování řekne "A nyní mi mládenci polibte p...l. Ta byla, je a bude..."

0 0
možnosti
IM

I62v10a21n 55M16i57n63á79ř

24. 1. 2017 14:03

Nikdo samozřejmě (a ani autorka) netvrdí, že by se děti měly třískat hlava nehlava. Přesto však jsme nakonec v dospělosti - za ostřejší a nerozmazlovací výchovu - rodičům vděčni a .. máme je rádi !!

4 0
možnosti
PH

P31a74v95e89l 43H48o79r67á23k

24. 1. 2017 13:18

Zkušenost z Chrudimi

http://chrudimskenoviny.cz/kategorie/z-medii/jak-se-ucilo-za-casu-nasich-prababicek

Ať se to někomu líbí nebo ne, prostě země, kde je výchova přísná, kde se nehraje ve vzdělávání na žádná "dis", nás prostě převálcují. A je to tak správné.

0 0
možnosti
Foto

J67a25n11a 37M28a30j15o46v49á

24. 1. 2017 15:08

Zajímavé, díky.

0 0
možnosti
Foto

Většinou jsou na vině rodiče. Takoví by měli nést plnou trestní odpovědnost za své nezletilé potomky, protože zanedbávají jejich výchovu. Takový zákon máme, ale příslušné orgány místní i celostátní ho neprosazují, ač je to jejich povinnost.

3 0
možnosti
JK

Dětí, které rodiče neumí vychovat bez facek, je mi upřímně líto. A pokud bych si jen měl představit, že by si na mých dětech měl léčit své mindráky nějaký psychopatický učitel, tak ani radši nemyslet. Pár takových "učitelů" jsem zažil a nebylo o co stát.

7 8
možnosti
  • Počet článků 394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Kdo jsem? Obyčejná ženská, co téměř šedesát let hlavně vnímá svět kolem sebe a občas má pocit vyjádřit se k situaci ze svého pohledu.

Seznam rubrik