Děkujeme za pochopení.
J93a78n 59P17a59l11l33a81s
Dobrý večer, souhlas a karma. Ten litinový odšťavňovač používám dosud, je to sice opruz točit několik hodin klikou, ale ty bicepsy! Jinak při zavařování nikdy nepřekračuji 5 minut (kvůli vitamínu C), při použití citronového pektinu stačí. A naši mladí s vnoučaty jsou vděční a spolehliví odběratelé.
J81i48n27d46ř87i67š14k17a 16B39u68r69g90e80r50o58v33á
Já jsem už sama, dělám jen rybízové želé na linecké, tchyně mi zaváří naprosto nedostižné okurky a občas zavařím merunky, podle úrody a ceny, ty kupuji. Ale vloni jsem vsadila švestku, na povidla, taky si dělám domácí, z těch klepaných se scvrklými prdelkami, jsou výborná!
J60a33n10a 64K73o71z63á31k50o87v55á 88V88o89l91r47á87b89o23v74á
Já zavařuji celý život a s rozumem, abych nedopadla jak babička. Když jsme po její smrti prodávali dům, ve sklepě měla přes 20 let staré kompoty třešní a okurky ještě starší. Všeho s mírou a pak si na tom pochutnáte.
J10a80r52m40i79l55a 28P28í25c22h37o11v82á
No, řekla bych, že se nezavařuje hlavně proto, že marmeláda obsahuje hodně cukru a kompot taky, prostě čerstvé je čerstvé. My jsme kdysi taky hodně zavařovali, ale dneska jsme to hodně omezili, protože zavařené se prostě tolik nejí.
L98a76d33i27s17l75a62v 25H47n79y57k
....zavařené se prostě tolik nejí...
S tím nemohu souhlasit.Ono se nejí, ale proto, že " kdo by se s tím dělal, to si raději koupím v obchodě čerstvé".Tak takovéto argumenty slýchám od všech mladých maminek.Tyto mladé maminky na vesnicích to raději nechají na stromech schnít, než by vzaly žebřík a šly trhat.A tak vidím jak 60 - 70ti letí lidé lezou po stromech a trhají, protože jim to může srdce utrhnout, takto plýtvat ovocem když stačí jen trochu své práce a svého času tomu věnovat.
L28a26d48i76s32l12a90v 36H82n82y60k
Paní autorko, souhlasím s Vámi, chuť ničím nenahradíš.Na zahradě máme jahody a i když mladí (jsem už dědečkem) kupují občas jahody dětem během roku, tak vnoučata říkají, že nejlepší jsou ty od babičky.
A lidi asi nechápou, že kupované ovoce v marketech je plné chemie ( a jak pomlouvají komunisty, že jsme za nich jedli potraviny plné chemie), protože když přemýšlíte selským rozumem, jak může ovoce vydržet cestu přes celou Evropu bez toho aniž by bylo konzervováno chemií.Ať si každý zkusí utrhnou jahody či jiné ovoce večer a do rána už bývá nahnilé.
Takže ať si každý spočítá kolik dní trvá než se dostane z plantáže na pult obchodu ( natrhání, naložení na kamion, převoz přes půl Evropy ..uzavírky silnic, občas se někde stávkuje..vyložení do skladu a ze skladu na pult) a vyjde 3 - 4 dny.A doma čerstvé ovoce bez chemie je za tu dobu zkažené.
Takže dneska jíme víc chemie než za komunistů.
J56a33n92a 25M45a12j35o75v28á
A já myslím, že se zavařuje pořád a na Moravě to nikdy nepřestalo. Kuchyně jsou plné tu marmelád, tak kompotů, nakládají se okurky a jo...všechno, co chlapi "urvou" skončí v bečce, už od višní a meruněk. O švestky prý bude letos bída, pomrzly.
Jo, zapomněla bych na sirupy. Letos zatím bezový, meduňkový, mátový, ještě není "sklizená" levandule...
L86a16d90i24s23l70a82v47a 22Š35ť61a11s94t22n63á
Levandulový sirup? Jak to chutná? Já z levandule pletu jen voničky do prádla. Levandulový sirup bych ráda zkusila, asi se obrátím na strýčka Gůgla a vygůglím si to...Děkuji za tip!
Jinak na okurky taky máme letitý recept a sami si je pěstujeme, to by ani jinak nešlo...
- Počet článků 394
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 888x