Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Syn i skoro-snacha (doufám) dokončili PF UK.Ona hned do fajrontu, on ještě pokračuje v zahraničí. Nástupní plat dívky nedosahuje ani zdaleka platu v Lidlu. Ale je velká pravděpodobnost, že postupem času bude plat dobrého! právníka vysoce převyšovat plat dobré pokladní. O nástupních platech mají studenti často spíše vlhké sny.

1 0
možnosti

To je pochopitelné. Právo je specializace. V podstatě intelektuálně náročnější řemeslo. Dává určitý uzavřený, a hlavně smysluplný, soubor vědomostí a kompetencí k tomu, aby člověk mohl vykonávat konkrétní odbornost. Pokud člověk vystuduje práva (ne, že si koupí titul), nedělá to proto, aby měl nějakou školu, ale aby mohl vykonávat určitou profesi. Totéž absolventi medicíny, technických oborů.

Ono to také předpokládá určitou investici - především energetickou. Tohle nejsou školy, kam stačí dojít dvakrát za týden na dvě hodiny a havaj. Na těchto školách musí člověk opravdu studovat. Chodit na přednášky i cvika (nebo jak se tomu dnes říká :-)), dělat seminární práce, studovat literaturu... To zabere čas a energii a člověk musí i leccos oželet, aby dobře dostudoval.

Naproti tomu existují školy, kde si fakt akorát koupíte titul. I když to dovedně maskují. Obor, kde je semestrální dotace 95 hodin na semestr, což je asi 4 a čtvrt hodiny týdně, nemůže člověka připravit na nic! Jakou hodnotu potom má takové vzdělání?

0 0
možnosti

Taky si kladu otázku, co nutí rodiče vynakládat nehorázné sumy - spíše vyšší desítky tisíc ročně - za pseudovzdělávání jejich dětí v totálně neuplatnitelných oborech, když potom tito vysokoškolsky nebo alespoň středoškolsky "vzdělaní" lidé končí jako prodavači v supermarketech, hamgurgrárnách, v lepším případě buticích.

Těch 20 čistého, nebo alespoň téměř 20 čistého dneska dostanou manuálně šikovní a zruční lidé, vybavení odbornou kvalifikací pro manuální činnost - zedníci, kovoobráběči, svářeči, truhláři, elektrikáři.. I ty prodavačky.

Myslím, že na vině je taková ta čecháčkovská malost, kompenzovaná oním: "Čumte, na co mám! Já si můžu dovolit velkej barák, nový auto, dovolenou v Thajsku a děti na studiích!" Takže děti na studiích jsou ze všeho nejvíc prestižní záležitostí rodičů. Proto jsou prázdné učňáky, přestože vyučenci jsou dnes doslova vyvažováni zlatem a na řemeslníka čekáte měsíce. Učňák je prostě fuj.

A protože je nadbytek takzvaně kvalifikovaných, potom stačí málo, aby sáhli po práci, která v jejich očích alespoň trochu odpovídá prestiži vzdělání, které dosáhli. A proto není důvod měnit platové tarify, zejména ve státní správě.

Navíc státní správa má být co nejštíhlejší, nepotřebujeme armády úředníků. Když už má stát platit někoho z daní, ať jsou to lékaři, sestry, učitelé, hasiči, policisté.

3 0
možnosti

Mně se jen líbí, jak tu všichni opěvují řemeslo. Uvědomujete si, že řemeslník nemusí svou práci dělat v 60, natož pak v 65, že třeba pokrývač už nepoleze po střeše a zedník může mít problémy se zády? Copak dělají Vaše děti, to tak Vámi tak děsně opěvované řemeslo? Nebo spíš vystudovaly vysokou školu?

1 1
možnosti
  • Počet článků 394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Kdo jsem? Obyčejná ženská, co téměř šedesát let hlavně vnímá svět kolem sebe a občas má pocit vyjádřit se k situaci ze svého pohledu.

Seznam rubrik