Jak to vnímám já: Proč se asi říká sezónní ovoce, že?

Kdyby jenom jahody, ale třeba i meruňky nebo švestky...Za mého mládí byly k mání jahody před letními prázdninami, meruňky, borůvky, třešně, višně, angrešt, rybíz, letní jablíčka a meloun o prázdninách a švestky po prázdninách...

To, co se nestačilo zužitkovat se zavařilo. Tedy až na ten meloun. Kdepak mrazáky a zamrazit, ale zavařit. Do sklenice dát omyté ovoce, cukr, vodu, pořádně uzavřít víčko a zavařit ve velkém hrnci. Nebo udělat marmeládu. Možná ještě pamatujete takové ty mlýnky na ovoce s vývodem na semleté slupky a jádra, kdy z mlýnku vycházela jen tekutina. Kdepak elektrické odšťavňovače! A pak stát u plotny a poctivě sbírat pěnu, dávat bacha, aby se marmeláda nepřipalovala a míchat a míchat do zhoustnutí a pak zkoušet jak marmeláda želíruje a když ten moment nastal (poznalo se to podle kapky hmoty kápnuté na porcelánový talířek, že zatuhla a udělala rosol) ještě horké nalít do skleniček, zavíčkovat a otočit dnem vzhůru, aby se víčko zatáhlo. A domácí marmeláda na vánoční linecké pečivo byla hotová. Domácnosti  mého dětství byly v létě provoněné marmeládami. Všechny babičky nakládaly, zavařovaly či jinak ukládaly sezónní ovoce k pozdějšímu využití..

Ani nevíte, jak moc mi je líto dnešních dětí, které jsou ochuzené o tyto voňavé vjemy....

I  v sezóně nespotřebovaná zelenina se zužitkovala. Lidi si doma nakládali zelí, dělali si kečupy a různé čalamády... Jojo taky jsem předloni vytáhla dva staré recepty po předcích na čalamády! Domácí jsou zkrátka domácí. A na Vánoce, to se zase v létě šetřila vajíčka, co se do velkých sklenic zalévala do vápna nebo do tzv. vodního skla. Že to nepamatujete? Inu, já ano! Pamatuji, jak jsme vždy šla pro velkou pětilitrovou sklenici do kumbálu, kde byla ve sklenicích uložená vajíčka, aby se pak využila na pečení vánočního cukroví...

...a pak přišly do módy mrazáky! A zmrazování potravin! Úděsnej hit. Jednu dobu jsem měla pocit, že se společnost měří podle toho kolik mrazáků máš, tolikrát si člověkem. Mrazilo se kde co, aby se zjistilo, že třeba koláč ze zmražených jahod není to samé, co z čerstvých. Že vymrzlé maso ztratí chuť  a že  nelze zmrazit a úspěšně zužitkovat vše, co si zamaneme. Prostě ta jahoda chutná nejlépe čerstvá. O tom žádná! Ani zavařená, ani zmražená chuť jahody nenahradí...

...a pak najednou se zde objevily hyper nebo mega obchodníci, co nabízeli sezónní ovoce po celý rok. Jahody i v zimě. Čerstvé jahody...

Nač mrazáky, když stačí sáhnout do regálu a všeho je dostatek. I exotiky i těch jahod v zimě... Nač jíst "mrtvé ovoce",  když najednou je k mání čerstvé ovoce i mimo sezónu.

Jenomže ona není jahoda, co jako jahoda vypadá. Nebo rajče, co nechutná jako rajče,ale vypadá... Ta pravá chuť všech plodů je dodávána právě obdobím, kdy je čas přirozeného klimatického zrání. Jahody nejlépe chutnají v červnu, meruňky v červenci, srpnové borůvky taky mají něco do sebe, stejně jako srpnová rajčátka ještě teplá od sluníčka a utržená na vlastním keříku - no kdo by neslintal. Nejde přece mít stále posvícení. Nelze mít každý den Vánoce, proto nelze očekávat, že jahody v lednu budou mít  svojí specifickou vůni a chuť. Ano, je to sezónní ovoce a právě proto chutná nejlépe v době svého přirozeného zrání a ani zavaření nebo zamražení neuchová vše, čím třeba jahody dráždí naše chuťové kanálky.

Možná jde koupit ovoce i mimo sezónu, ale chuť si nekoupíte.

Možná jdou koupit nádherné zavařeniny, ale nechutnají jako ty, co pamatujete z dětství. Namažete je na chleba, ale do pečiva je dát nejde...

...najednou zjišťujeme, že se opravdu vše koupit nedá..

...najednou, mladé maminky objevují fenomén domácích marmelád. Najednou zavařují ovoce a najednou se zase objevila stará novinka - zavařovací sklenice s volně vkládanou těsnící gumou. Já z dětství znala jen tyto zavařovačky se skleněným víčkem, které jistily kovové spony...

Vše, co se okolo mě děje mě utvrzuje v tom, že zapomenutá řemesla a um našich předků po půl století vyplavou na povrch jako něco světového.

Je ovšem jedno neopominutelné skupenství ovoce, na které se zapomenutí a znovuobjevení nevztahuje - a to kapalné! V kapalném stavu je ovoce ku radosti opačného pohlaví nabízeno celoročně, bez ohledu na roční období.

Tady se na sezónu nehraje.

Ovšem ani v české kuchyni  nelze sezónní jídla nahradit tím kompotovým nebo zavařeným, protože to už není ono. Ona ta sezóna má něco do sebe - a i jídlo z ovoce chutná božsky, Hned v červnu po jahodových knedlících z tvarohového těsta a se strouhaným tvarohem a  v červenci po meruňkových knedlících z kynutého (a někdy taktéž tvarohového) těsta, taktéž se strouhaným tvarohem, těším na švestkové knedlíky z bramborového těsta s mletým mákem...

No, není česká kuchyně rozmanitá? Voňavá, barevná a jedinečná? Je rozmanitá právě tím, že se vždy vařila sezónní jídla ze surovin dostupných v tom kterém ročním období...

Mimochodem, letos bych mohla kopr sklízet kosou, takže kdo tuší, že si připravuji chutě na koprovku, na tu poctivou, dobrou, maminčinu, tuší správně....

 

Autor: Ladislava Šťastná | úterý 4.7.2017 20:20 | karma článku: 23,92 | přečteno: 904x
  • Další články autora
  • Počet článků 394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Kdo jsem? Obyčejná ženská, co téměř šedesát let hlavně vnímá svět kolem sebe a občas má pocit vyjádřit se k situaci ze svého pohledu.

Seznam rubrik