Jak to vnímám já: Proč se asi říká sezónní ovoce, že?
To, co se nestačilo zužitkovat se zavařilo. Tedy až na ten meloun. Kdepak mrazáky a zamrazit, ale zavařit. Do sklenice dát omyté ovoce, cukr, vodu, pořádně uzavřít víčko a zavařit ve velkém hrnci. Nebo udělat marmeládu. Možná ještě pamatujete takové ty mlýnky na ovoce s vývodem na semleté slupky a jádra, kdy z mlýnku vycházela jen tekutina. Kdepak elektrické odšťavňovače! A pak stát u plotny a poctivě sbírat pěnu, dávat bacha, aby se marmeláda nepřipalovala a míchat a míchat do zhoustnutí a pak zkoušet jak marmeláda želíruje a když ten moment nastal (poznalo se to podle kapky hmoty kápnuté na porcelánový talířek, že zatuhla a udělala rosol) ještě horké nalít do skleniček, zavíčkovat a otočit dnem vzhůru, aby se víčko zatáhlo. A domácí marmeláda na vánoční linecké pečivo byla hotová. Domácnosti mého dětství byly v létě provoněné marmeládami. Všechny babičky nakládaly, zavařovaly či jinak ukládaly sezónní ovoce k pozdějšímu využití..
Ani nevíte, jak moc mi je líto dnešních dětí, které jsou ochuzené o tyto voňavé vjemy....
I v sezóně nespotřebovaná zelenina se zužitkovala. Lidi si doma nakládali zelí, dělali si kečupy a různé čalamády... Jojo taky jsem předloni vytáhla dva staré recepty po předcích na čalamády! Domácí jsou zkrátka domácí. A na Vánoce, to se zase v létě šetřila vajíčka, co se do velkých sklenic zalévala do vápna nebo do tzv. vodního skla. Že to nepamatujete? Inu, já ano! Pamatuji, jak jsme vždy šla pro velkou pětilitrovou sklenici do kumbálu, kde byla ve sklenicích uložená vajíčka, aby se pak využila na pečení vánočního cukroví...
...a pak přišly do módy mrazáky! A zmrazování potravin! Úděsnej hit. Jednu dobu jsem měla pocit, že se společnost měří podle toho kolik mrazáků máš, tolikrát si člověkem. Mrazilo se kde co, aby se zjistilo, že třeba koláč ze zmražených jahod není to samé, co z čerstvých. Že vymrzlé maso ztratí chuť a že nelze zmrazit a úspěšně zužitkovat vše, co si zamaneme. Prostě ta jahoda chutná nejlépe čerstvá. O tom žádná! Ani zavařená, ani zmražená chuť jahody nenahradí...
...a pak najednou se zde objevily hyper nebo mega obchodníci, co nabízeli sezónní ovoce po celý rok. Jahody i v zimě. Čerstvé jahody...
Nač mrazáky, když stačí sáhnout do regálu a všeho je dostatek. I exotiky i těch jahod v zimě... Nač jíst "mrtvé ovoce", když najednou je k mání čerstvé ovoce i mimo sezónu.
Jenomže ona není jahoda, co jako jahoda vypadá. Nebo rajče, co nechutná jako rajče,ale vypadá... Ta pravá chuť všech plodů je dodávána právě obdobím, kdy je čas přirozeného klimatického zrání. Jahody nejlépe chutnají v červnu, meruňky v červenci, srpnové borůvky taky mají něco do sebe, stejně jako srpnová rajčátka ještě teplá od sluníčka a utržená na vlastním keříku - no kdo by neslintal. Nejde přece mít stále posvícení. Nelze mít každý den Vánoce, proto nelze očekávat, že jahody v lednu budou mít svojí specifickou vůni a chuť. Ano, je to sezónní ovoce a právě proto chutná nejlépe v době svého přirozeného zrání a ani zavaření nebo zamražení neuchová vše, čím třeba jahody dráždí naše chuťové kanálky.
Možná jde koupit ovoce i mimo sezónu, ale chuť si nekoupíte.
Možná jdou koupit nádherné zavařeniny, ale nechutnají jako ty, co pamatujete z dětství. Namažete je na chleba, ale do pečiva je dát nejde...
...najednou zjišťujeme, že se opravdu vše koupit nedá..
...najednou, mladé maminky objevují fenomén domácích marmelád. Najednou zavařují ovoce a najednou se zase objevila stará novinka - zavařovací sklenice s volně vkládanou těsnící gumou. Já z dětství znala jen tyto zavařovačky se skleněným víčkem, které jistily kovové spony...
Vše, co se okolo mě děje mě utvrzuje v tom, že zapomenutá řemesla a um našich předků po půl století vyplavou na povrch jako něco světového.
Je ovšem jedno neopominutelné skupenství ovoce, na které se zapomenutí a znovuobjevení nevztahuje - a to kapalné! V kapalném stavu je ovoce ku radosti opačného pohlaví nabízeno celoročně, bez ohledu na roční období.
Tady se na sezónu nehraje.
Ovšem ani v české kuchyni nelze sezónní jídla nahradit tím kompotovým nebo zavařeným, protože to už není ono. Ona ta sezóna má něco do sebe - a i jídlo z ovoce chutná božsky, Hned v červnu po jahodových knedlících z tvarohového těsta a se strouhaným tvarohem a v červenci po meruňkových knedlících z kynutého (a někdy taktéž tvarohového) těsta, taktéž se strouhaným tvarohem, těším na švestkové knedlíky z bramborového těsta s mletým mákem...
No, není česká kuchyně rozmanitá? Voňavá, barevná a jedinečná? Je rozmanitá právě tím, že se vždy vařila sezónní jídla ze surovin dostupných v tom kterém ročním období...
Mimochodem, letos bych mohla kopr sklízet kosou, takže kdo tuší, že si připravuji chutě na koprovku, na tu poctivou, dobrou, maminčinu, tuší správně....
Ladislava Šťastná
Jak to vnímám já: Mladý může – starý musí…
...tak nějak se to říká, že, když člověk zaslechne zprávu o úmrtí člověka. V případě Karla Gotta, po oznámení jeho diagnózy, bylo opravdu jen otázou času, kdy titulky novin zaplní zpráva o jeho skonu.
Ladislava Šťastná
Jak to vnímám já: Na důchody si počkáme a kdo ví, zda se jich dočkáme?
Když ve filmu Což takhle dát si špenát? omládlý Fanda Liška ve škole sděloval, že ho přece musí zajímat jaký bude mít důchod, bylo to úsměvné. Koho by v deseti letech zajímala výše penze, když má do důchodu daleko?
Ladislava Šťastná
Jak to vnímám já: Někdy se ví, co Bůh chystá…
No, řeknu vám otevřeně, že zpráva o nemoci Karla Gotta mě zas tak moc nezaskočila. Už někdy zjara jsem říkala, že se mi nelíbí to, co se okolo zpěváka děje. Když jsem slyšela písničku, co nazpíval se dcerou Carlotte řekla jsem si:
Ladislava Šťastná
Jak to vnímám já: "Kdož su boží bojovníci..." aneb taky svádíte boj o hřiště?
Tak si představte, že když jsem byla malá každé poledne (a tuším i půlnoc) zněla tato znělka z kostelní věže. A považte, že naše malé městečko má bojovného ducha stále. Právě bojujeme o rákosníčkovo hřiště.
Ladislava Šťastná
Jak to vnímám já: Když pod označením luxusu v Praze, pozřu maso z nemocné krávy, ale draze
mám se cítit blaze? No, řeknu vám, že po přečtení titulku o hnijícím mase nemocných krav dovezených z Polska, prodávaných jako argentinské hovězí v pražských luxusních restauracích jsem si řekla,
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se
Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...
Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů
Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...
Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho
Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...
Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku
Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...
Prodej rodinného domu, 113 m2 - Martiněves - Radešín
Martiněves - Radešín, okres Litoměřice
2 750 000 Kč
- Počet článků 394
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 888x